5 απλά βήματα για να σχεδιάσετε τη ζωή των ονείρων σας

Μετάφραση του “5 Simple Steps to Plan Your Dream Life” by Jim Rohn | Aug 13, 2018 | Goal Setting

https://www.jimrohn.com/plan-your-dream-life/

Έχω πει συχνά ότι ο μεγαλύτερος λόγος για να θέτεις έναν στόχο είναι αυτό που σε κάνει να θες να τον πετύχεις. Αυτό έχει πάντα πολύ μεγαλύτερη αξία από το αποτέλεσμα που παίρνετε. Γι' αυτό οι στόχοι είναι τόσο ισχυροί—είναι μέρος του ιστού που συνθέτει τη ζωή μας.

Ο καθορισμός στόχων παρέχει εστίαση, διαμορφώνει τα όνειρά μας και μας δίνει τη δυνατότητα να ακονίσουμε τις ακριβείς ενέργειες που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε όλα όσα επιθυμούμε στη ζωή.

Οι στόχοι είναι συναρπαστικοί γιατί δίνουν έμφαση και επικεντρώνονται στη ζωή μας. Οι στόχοι μας κάνουν να τεντώνουμε και να μεγαλώνουμε με τρόπους που δεν έχουμε ξανακάνει. Για να πετύχουμε τους στόχους μας, πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, πρέπει να αλλάξουμε και να αναπτυχθούμε.

Ένας ισχυρός στόχος έχει τρία στοιχεία:

  • Πρέπει να είναι εμπνευσμένος.

  • Πρέπει να είναι πιστευτός.

  • Πρέπει να είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να ενεργήσετε.

Όταν οι στόχοι σας, σας εμπνέουν, όταν τους πιστεύετε και ενεργείτε, θα τους πετύχετε.

Η βάση για να γνωρίζουμε πού θέλουμε να πάμε, είναι να γνωρίζουμε από πού ήρθαμε και πού βρισκόμαστε. Είναι επίσης γνωστό πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει να πετύχουμε πράγματα στα οποία έχουμε στοχεύσει στο παρελθόν. Αυτή είναι η ουσία της αξιολόγησης και του προβληματισμού. Πρέπει να καταλάβουμε πώς να δούμε τι έχουμε κάνει και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε ως πλατφόρμα για το τι θέλουμε να κάνουμε στη συνέχεια.

Η διαδικασία αξιολόγησης είναι σχετικά απλή, αλλά μπορεί να ποικίλλει λίγο. Το σημαντικό σημείο είναι να υπάρχει μια διαδικασία. Ακολουθεί η βασική διαδικασία αξιολόγησης και προβληματισμού:

1. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος.

Ο προβληματισμός γίνεται καλύτερα μακριά από αποσπάσεις της προσοχής σας. Αυτό δίνει χώρο στο μυαλό σας να σκεφτεί.

2. Διαθέστε περιοδικό χρόνο.

Είτε είναι μία φορά την εβδομάδα, κάθε δεύτερη εβδομάδα, μία φορά το μήνα ή το τρίμηνο, φροντίστε να αφιερώσετε συγκεκριμένο χρόνο σε τακτά χρονικά διαστήματα για να αξιολογήσετε και να προβληματιστείτε.

3. Κοιτάξτε τι έχετε καταφέρει και πού βρίσκεστε.

Να είστε συγκεκριμένοι. Να είστε ειλικρινείς. Να είστε αδίστακτα ειλικρινείς.

4. Γράψτε το.

Κρατήστε αρχείο. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία στο επόμενο στάδιο της αξιολόγησης να δείτε ακριβώς πού ήσασταν την τελευταία φορά και το διατηρεί όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό.

5. Κοίτα μπροστά και βάλτε τον επόμενο στόχο σας.

Τεντωθείτε ανάλογα με αυτό που σας ταιριάζει.

Αυτή είναι η βασική διαδικασία αξιολόγησης και προβληματισμού. Εάν δεν το έχετε κάνει πριν, τότε αυτό θα σας κάνει να προχωρήσετε. Φροντίστε να ακολουθήσετε τη γενική ιδέα και αφιερώστε χρόνο για την αξιολόγηση και τον προβληματισμό σας.

Τώρα, ο σκοπός της αξιολόγησης είναι διπλός. Πρώτον, σας δίνει έναν αντικειμενικό τρόπο να δείτε τα επιτεύγματά σας και την επιδίωξή σας για το όραμα που έχετε για τη ζωή σας. Δεύτερον, σας δείχνει πού βρίσκεστε, ώστε να μπορείτε να προσδιορίσετε πού πρέπει να πάτε. Με άλλα λόγια, σας δίνει μια βασική γραμμή από την οποία μπορείτε να εργαστείτε.

Όλοι έχουμε ακούσει το απόφθεγμα ότι την ανεξέταστη ζωή δεν αξίζει να τη ζεις. Η αξιολόγηση και ο προβληματισμός μας φέρνει αντιμέτωπους με το ποιοι είμαστε και τι έχουμε γίνει. Το πιο σημαντικό, μας δίνει το χρόνο να ονειρευόμαστε και να δημιουργήσουμε ένα όραμα για αυτό που θέλουμε να γίνουμε. Μόνο όταν αφιερώνουμε χρόνο από τα πολυάσχολα προγράμματά μας, μπορούμε να φτάσουμε στην κατάσταση του μυαλού και της ηρεμίας της καρδιάς που χρειαζόμαστε για να βρούμε αυτό το εσωτερικό μέρος όπου βλέπουμε τι είμαστε και τι μπορούμε να γίνουμε. Εκείνοι που δεν αφιερώνουν ποτέ χρόνο για να αξιολογήσουν και να προβληματιστούν θα κυματίζουν πέρα ​​δώθε σε αυτή τη ζωή, ζώντας από τις δυνάμεις του πολιτισμού, των περιστάσεων, των κοινωνικών πιέσεων και, δυστυχώς, των προσωπικών αδυναμιών. Αντίθετα, εκείνοι που αφιερώνουν χρόνο για να αξιολογήσουν τη ζωή τους θα διαπιστώσουν ότι είναι σαν μια βελανιδιά σε μια καταιγίδα: έχουν σταθερά θεμέλια, ξέρουν πού πάνε, πώς να φτάσουν εκεί και, τελικά, θα φτάσουν εκεί ό,τι κι αν προκύψει. Με τον τρόπο τους!

Previous
Previous

Άξιζε ο Μεσίτης τα λεφτά που πήρε στο συμβόλαιο;